Konstrundan i Majorna | Bertil Fredholm – Minnesutställning
22933
post-template-default,single,single-post,postid-22933,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Bertil Fredholm – Minnesutställning

2016 gick Göteborgskonstnären Bertil Fredholm bort. Bertil var i många år medlem i Konstrundan i Majorna, och i år kommer vi att hålla en minnesutställning för Bertil i Sockerbruket där han hade sin ateljé.
Bertil har haft flera separatutställningar om året och deltagit i mer än femtio samlingsutställningar samt representeras på landsting, kommuner, statens konstråd och på museum.
Jag har träffat Barbro Fredholm, Bertils hustru, som har berättat om Bertil och vi har varit i kontakt under skrivandet. Barbro har visat ett urval av Bertils målningar för mig och även lånat ut en bok. Tillsammans har det mynnat ut i denna artikel.
Jag vill se det som en minnesplats för att hedra Bertil Fredholm, hans arbete och skapande liv. Men också för att leda besökare till årets konstrunda för att själva få uppleva hans konst!
Rebecca Lundh har tillsammans med Barbro Fredholm varit hjälpsam och anordnat så besökare i år ska få möjlighet att besöka utställningen i Rebeccas ateljé på sockerbruket.
Bertil Fredholm föddes i Göteborg 1941 och levde ett händelserikt liv som konstnär. I Bertils måleri upplever jag en djup fascination över en slags organisk framväxt. En framväxt som sker såväl i naturen som i Bertils konst.
Ytor och strukturer, färger och material som reagerar med varandra och ger upphov till former, fläckar och fält. En känsla förmedlas. En känsla av ett förlopp under tid, såsom årsringar i ett träd växer fram och skapar olika berättelser. En sliten vägg med lager av affischer vid medelhavet kan ha inspirerat Bertil, som tyckte mycket om att resa. En vägg med sina mänskliga efterlämningar som under vädrets påverkan skapar former som växer fram under tid. Någon eller något vill säga – jag var här och har lämnat ett spår av aktivitet!
Det är milliontals färger och variationer som Bertil synliggör. Slitage, flagor och fläckar. För många är detta osynliga ting. Bertil ger dessa ting en plats och en betydelse.
Jag förnimmer en samexistens. När uppkomsten av fläckar och former händer i naturen eller genom efterlämningar av människan, skapar och återger samtidigt konstnären dessa fläckar och former under tid i sin process. Konstnären som organisk varelse med härkomst från naturen.
Om ens öga kan öppnas för dessa osynliga ting som Bertil visar oss i sin konst, anser jag att livet blir rikare!
Varmt välkomna att besöka Bertil Fredholms utställning i Rebecca Lundhs ateljé!
Sockerbruket 5, vån 2. (Nr 22 i katalogen)


Text: Ninja Agborn

Fotograf: Ingrid Byström


En bok finns att köpa:
”Bertil Fredholm, under ytan” (2013), skriven av Pontus Hammarén och Bertil Fredholm.
http://www.blurb.com/b/4950933-bertil-fredholm.